25 artistes subhasten les seves obres per poder completar la restauració de l’orgue de Solsona

Un total de 25 artistes, amb vincles amb el Solsonès, han cedit les seves obres per ser subhastades amb l’objectiu d’assolir els 42.848,95 euros que resten per completar el cost de la restauració de l’orgue de la Catedral de Solsona. Datat al 1853, es tracta de l’únic orgue d’escola catalana pendent de restaurar a Catalunya. Les obres, que ja tenen un preu de sortida marcat pel seu propi autor, estaran exposades fins al 18 de setembre a la Sala Gris de la capital del Solsonès. “No sabem quant n’obtindrem però de ben segur que serà una injecció important”, assegura el portaveu de la Comissió Orgue Catedral de Solsona, Ramon Segués. Si tot va bé, es preveu que l’instrument torni a sonar a la Catedral a finals del 2022.

L’orgue de Solsona, qualificat de peça única, és peculiar perquè té sonoritats barroques i romàntiques. Construït el 1853 pel prestigiós orguener Gaietà Vilardebó, era el darrer orgue d’escola catalana pendent de restaurar i fer-ho costava 671.543 euros. A través de diferents iniciatives i aportacions d’administracions, empreses i particulars, s’ha assolit el 93% de l’import i ja només queden per aconseguir 42.848,95 euros. Des de la Comissió Orgue Catedral de Solsona confien que la subhasta sigui l’impuls que resta.

25 obres a subhastar

Un total de 25 artistes d’arreu del territori català, amb vincles amb el Solsonès, han volgut cedir les seves obres per recaptar fons. Entre ells hi ha Jaume Roure, Ramon Àngel Davins, Gemma Montaner, Claustre Cuadrench, Margarida Piera o Joma. Tots ells han posat un preu de partida per tal que els interessats que visitin la mostra puguin fer la seva oferta. El valor s’anirà actualitzant i quedarà reflectit al peu de l’obra fins que, el dia 18, a les nou del vespre, es tancarà la subhasta.

Darrera fase de la restauració

La restauració de l’orgue encara en aquests moments la tercera i darrera fase dels treballs i es preveu que, si tot va bé, a finals de 2022 torni a sonar a la Catedral de Solsona. Primer es va intervenir en els tubs de fusta i els salmers i, tot seguit, en el moble neoclàssic. Aquesta segona fase, a finals de 2020, va posar al descobert fragments que pertanyen a un antic retaule i que estaven ocults dins de l’estructura de fusta. Datarien del segle XV o XVI i, segons els restauradors, formarien part de l’anterior orgue, cremat l’any 1810.

Per completar la intervenció resta la restauració dels tubs mecànics, dels teclats i col·locar un nou pedaler “que donarà moltes més oportunitats expressives a l’instrument”, aprofundeix el portaveu de la Comissió Orgue Catedral de Solsona, Ramon Segués.

https://www.lleida.com/noticia_canal/25-artistes-subhasten-les-seves-obres-poder-completar-la-restauracio-de-lorgue-de

Print Friendly, PDF & Email